licenta poetica: Onegin, Luceafarul si Gone with the Wind

februarie 15, 2009 § Lasă un comentariu

Cum sa nu iti iasa ura pe tot ce constituie obiectul de interes al ORL-ului cand toate se leaga si se dezleaga asa? Cum sa nu te intorci la licentele poetice? La Ceaikovski, la lebede si la Onegin? Pentru anglofili Evgeni e Eugene, dar el de fapt nici nu era Evgeni, ci Yevgeniy, si asta doar pentru ca noi nu ne dam pe chirilice. Si putem merge si mai departe si sa spunem ca intre Puskin si Ceaikovski il putem insera si pe Nabokov, care gasea bunatatea de a traduce in engleza romanul cesta versificat, ca tot ne plac licentele … poetice, dar nu si sacrificarea textului original pentru versificatie si ritm.

La televizor se tot repeta cum ca Luceafarul ar fi fost incadrat intre Star Wars si Gone with the Wind, in timp ce aprecierea are la baza in primul rand faptul ca e … lung si … poetic… cu licenta. Oare s-a mai gandit cineva sa-i compare pe domnul nemuritor si rece si pe Rhett? E atat de usor sa-ti alunece imaginatia intr-acolo, daca te gandesti la ultimele lor replici. Apai, c-o zice de nepasarea chipului de lut, cercuri stramte si nemurirea lui (pasand oarecum vina pe Ea si pe Catalinul cu pricina), sau c-o drege scenaristic din condei cu un clasic frankly, my dear, I don’t give a damn, in fond, discutam doar de niste versiuni ale aceluiasi „du-te la ma-ta de sarbatori, ca eu ma duc la Viena”.

Pana data viitoare, sa ne acordam cu totii macar cateva minute sa aprofundam problema, sa-l ascultam pe Tchai si sa visam

ballet

tinere traumatizate care devin balerine la Balsoi.

Da, pofticiosul meloman a descoperit ceva fabulos, si intr-atat de fabulos incat il gadila orgasmic.

Reclame

Tagged: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading licenta poetica: Onegin, Luceafarul si Gone with the Wind at Catmime's Weblog.

meta

%d blogeri au apreciat asta: