lectura despre zahir si maci hedonisti

Iunie 28, 2008 § Lasă un comentariu

A trai si a visa sunt intr-o oarecare masura sinonime. O sa trec pur si simplu de la un vis complex la unul foarte simplu. Altii ma vor visa nebun, iar eu voi visa Zahirul. Cand toti oamenii de pe pamant se vor gandi zi si noapte la Zahir, care va fi visul si care realitatea, pamantul sau Zahirul?”

***

***

De cateva zile incoace visez acelasi mac care-si leapada petalele in soare. Unde o sa ne duca oare faptul ca l-am rupt? Diminetile sunt mai acceptabile de cand am priceput de unde atata frustrare fata de lasitatea care zace in unii. Nu poti sa te rupi de la drumul tau. Sunt lucruri sacre si sunt lucruri simple care se umplu de sens cand sunt puse in toata carnalitatea lor sa semnifice zahirul. Ai inceput sa pui in locul majusculelor puncte, iar eu sa rup macii din visele altora.

E mai multa mandrie in floarea pe care o port moarta in soare si zgomot de pescarusi decat in sabia care a fost pusa intre trupul tau si al lui Sygurd, Brynhildr. Gudrun isi pune maci in par si-si canta jalea in opium.

Citeam in ziar despre o intamplare destul de trista si decurajanta, tratata cu foarte mult interes de presa de altfel. Un tanar a incercat sa publice un roman, dar a fost refuzat brutal de catre editura pe care o contactase. Dupa doar cateva luni si-a reincercat norocul, trimitand un nou roman, primit, evident, foarte prost. Scandalul a fost incredibil. Tanarul a iesit in fata unei lumi intregi, isteric, cuprins de un patos cu iz de victorie, declarand ca editura refuzase spre tiparire „Madame Bovary”. Ceea ce nimeni nu a inteles cu adevarat era ca in spatele acestei povesti statea Zahirul. Cu ani in urma, un tanar intindea mana dupa o carte de Flaubert intr-un anticariat mic, imbacsit si cu stampe cu maci pe pereti.

In the story, the Zahir is an object that has the power to create an obsession in everyone who sees it, so that the affected person perceives less and less of reality and more and more of the Zahir, at first only while asleep, then at all times.

Jorge Luis Borges: The Zahir, 1949; revised in 1974.

Sunt pefect constienta ca mintea mea joaca murdar. Exorcizam ce putem, ardem resturile si continuam.

Anunțuri

Tagged: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading lectura despre zahir si maci hedonisti at Catmime's Weblog.

meta

%d blogeri au apreciat asta: