on couples and other things

Decembrie 8, 2007 § Lasă un comentariu

CUPLU

Desi in aparenta fiecare cuplu se bazeaza pe modelul clasic, reguli, conveniente, intalnire, curte, tatonare, formarea cuibului, in anumite cazuri exista un ritm interior care dicteaza nu doar evolutia cuplului, ci si a partenerilor. Adica, pe undeva in schema alcatuita din un el si o ea, exista ceva care rupe tiparul asteptarilor, sau cel putin pe cele exterioare. Cunoscand ambele parti, poti nu numai sa distingi partea vizibila a relatiei, dar poti intui si mecanismul care se regleaza dupa psihologia celor doi, sau care la un moment dat poate ajunge sa regleze, sau sa reguleze mentalitatea jumatatii din intreg.

Din afara, Ana si Dan sunt un cuplu normal. Tineretul iubitor, patimas; tineretul cult, sau cel putin pus pe-o directie potrivita, care nu ne face de rusine pe nici unii dintre noi, cei care traim in prezenta lor. As spune „cei care se bucura de prezenta lor”, dar subiectivismul meu nu trebuie sa para prea direct. Ana si Dan exista in mod exceptional si dincolo de faptul ca ii stiu de atata timp. Cuplul, privit doar cu o farama de insight knowledge, apare ca o monstruozitate: tineret fara masura, fara limita. Nu exista etica, nu exista prea multe consecinte. Dragostea e incadrata intre membrele lor, celelate membre prin care se scurg existentele lor sunt doar intamplare. Ana e un fel de curva a cartierului. Dan se culca cu tipe mai mult sau mai putin interesante, dar el nu poate trece drept curva. Idealul de monogamie ramane prezent si amandoi par sa tinda catre asta, chiar si atunci cand epiderma de langa ei nu e cea care ar trebui.

Analizat superficial, cuplul e o ciudatenie.

Ana si Dan sunt invidiati de catre majoritatea cunoscutilor lor. Cand ies in oras sau primesc vizite sunt priviti ciudat si adesea injurati cu tandrete de catre prieteni. Se inteleg stupid de bine. Uneori doar din priviri. Glumele si replicile aparent cu ‘circuit inchis’ sunt un motiv destul de bun pentru un cuplu. Ajung sa cred totusi ca nu e vorba despre un cod secret, e mai mult o inteligenta legata de amintiri comune. E o confrerie secreta unde Ana si Dan isi sunt unul altuia stapan. Stapan si stapan. Manipulativ. Dan manipuleaza pana si in mod subconstient. Ana e ceea ce se numeste o masca, o serie de fete si nume care se schimba intre ele, lasandu-se subjugate cu placere. De ce sunt Ana si Dan „Ana si Dan” si nu altceva?! Pentru ca minciunile Anei si diplomatia lui Dan se flateaza reciproc. E un schimb bun la care par sa fi devenit imuni.

Privit cu atentie DanAnagate e o problema de ritm. Afectiunea lor, orice forma ar lua, e un sir de viata si moarte: cu departari, zambete sarcastice si sincere, si reintregiri care par atat de naturale. Motivatia e data tocmai de faptul ca o data impuse regulile, cei doi sunt prinsi in propriile lor miscari. Dupa fiecare apropiere, atat Ana cat si Dan stiu … si noi stim, privindu-i … ca urmeaza o cadere.

Cineva compara relatiile cu un montagne russe: urci, cobori, urci brusc, cobori la fel de brusc, tot urci si cobori pana vomiti pe cel de langa tine. Ana si Dan fac asta cu un bun simt care explica de ce sunt ceea ce sunt: un ritm aparte care da dependenta.

Daca e ceva ce trebuie surprins la ei, e vorba de ritm.

(…)

Altfel, as vrea sa postez un anunt.

Ada, impartasindu-si intelepciunea cu cei vizati : Cartile de imprumut nu sunt de sters la fund, nu sunt de facut cadou de mos niculae, nu sunt de atras femei in apartamentul vostru, nu sunt o ocazie sa aratati cat de asini suflatori in iesle sunteti de fapt. Si daca, din intamplare, chiar esti un asemenea specimen, te duci la librarie, incerci sa ragi cu folos, cu un translator (poate consoarta) te poti face inteles vanzatoarei si iei un exemplar din cartea cu pricina.

(…)

prietenul tau,

isus.

X

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading on couples and other things at Catmime's Weblog.

meta

%d blogeri au apreciat asta: